غلامرضا تختی، کشتیگیر ایرانی در سبک آزاد بود که در عرصه سیاسی نیز فعالیت داشت. در این نوشته وب سایت مجله خبری لیورپول شما را با بیوگرافی غلامرضا تختی ، ستاره با استعداد کشتی جهان، آشنا خواهد کرد، ما را همراهی کنید.
نام | غلامرضا تختی |
---|---|
تولد | ۵ شهریور ۱۳۰۹ |
همسر | شهلا توکلی |
فرزندان | ۱ |
قد | ۱۸۰ سانتیمتر |
وزن | ۷۹ کیلوگرم |
ملیت | ایرانی |
بچگی غلامرضا تختی
غلامرضا تختی در دوران کودکی خود با یک واقعه تأثیرگذار روبرو شد که تأثیر عمیقی بر روح او گذاشت. پدرش به خاطر تأمین هزینه های زندگی خانواده، مجبور شد منزل خود را به رهن بگذارد.
شادروان تختی به دلیل مشکلات خانوادگی تنها ۹ سال در دبستان و دبیرستان منوچهری خانی آباد به تحصیل پرداخت. او در مصاحبه ای به یاد می آورد که با وجود علاقه شدید به ورزش، ناچار بود به دنبال کار برود. برای او تأمین نیازهای زندگی، از جمله خوراک و آب، در اولویت قرار داشت.
نوجوانی غلامرضا تختی
غلامرضا فعالیت ورزشی خود را از دوران نوجوانی آغاز کرد. در آن زمان، ورزش برای او به عنوان یک شکل خاص از تفریح و سرگرمی شناخته می شد.
تصور قهرمان شدن مدتی او را وسوسه کرد، اما از همان اوان جوانی که به فکر رفتن به باشگاه افتاد، به این نتیجه رسید که ورزش برای سلامت جسم و روح هر دو ضروری است.
پس از بازگشت از خوزستان (مسجد سلیمان) و در دوران خدمت سربازی، تختی با استفاده از فرصت ها و توجهاتی که در سربازخانه وجود داشت، به ویژه پشتیبانی و تشویق دبیر وقت فدراسیون کشتی که در دژبان ارتش فعالیت می کرد، دوباره تمرینات کشتی خود را از سر گرفت.
زندگینامه غلامرضا تختی
جهان پهلوان تختی در آخرین سفرش، در میان جمعیت انبوهی که برای وداع با او و همراهانش آمده بودند، در مصاحبه ای با خبرنگار “کیهان ورزشی” بیان کرد: هیچ چیز نمی تواند مرا شاد کند، نه پول، نه مدال طلا، نه عشق و حتی محبت.
او نسبت به جمعیتی که به فرودگاه آمده بودند، احساس خجالت می کرد و می پرسید که چقدر به محبت به دیگران مدیون است. چرا باید مبارزه کند؟ چرا باید با تیم سفر کند تا دلیل این همه بازگشت باشد؟
اگر او پاسخ این سؤال را می دانست، می توانست بگوید که چون مانند دیگران است… وقتی فردی نداند چه چیزی سبب خوشحالی اش می شود، قطعاً نمی تواند توضیح دهد چرا در رقابت ها شرکت می کند و چرا با گروه سفر می کند.
زندگی غلامرضا تختی
غلامرضا تختی نخستین کشتی گیر ایرانی است که موفق به کسب مدال های جهانی و المپیک در سه وزن متفاوت شده است: مدال جهانی در وزن ۵۱ کیلوگرم و المپیک ۵۲ (در وزن ۷۹ کیلوگرم)، المپیک ۵۶ و ۶۰، جهانی تهران و یوکوهاما (در وزن ۸۷ کیلوگرم) و جهانی ۶۲ توledo در وزن ۹۷ کیلوگرم.
غلامرضا تختی زندگی نامه
تبدیل شدن او به یک «قهرمان ملی» باعث شده است که گاهی افسانه هایی در موردش روایت شود که لزوماً صحت تاریخی ندارند. در ایران او به عنوان «جهان پهلوان» شناخته می شود.
در مورد او کتاب های متعددی نوشته شده و فیلمی سینمایی درباره اش تولید شده است. همچنین مجسمه ای از تختی در میدان تجریش تهران نصب شده و به همین خاطر هر سال به برترین کشتی گیران ایران «جایزهٔ غلام رضا تختی» اهدا می شود.
خانواده غلامرضا تختی
غلامرضا تختی هرگز از حکومت رضایت نداشت، زیرا در دوران کودکی، پدرش صاحب یک یخچال طبیعی بود که زندگی خانواده را تأمین می کرد. اما به دلیل پروژه های خیابان کشی که توسط رضاشاه اجرا شد، یخچال طبیعی پدرش نابود شد و خانواده به طور کامل ورشکست شدند. به همین دلیل، تختی از سنین پایین ارتباط خوبی با خاندان سلطنتی نداشت.
غلامرضا تختی و مادرش
مادر غلامرضا تختی
مادر غلامرضا تختی در یک خانواده مذهبی بزرگ شد. پدرش، کارمند دولتی و از مدیران راه آهن بود. خانواده پدرش جزو خانواده های فئودالی در شهرستان ساری به شمار می رفتند. پدربزرگ او از تحصیل کرده های دوران رضاشاه و از کارمندان دولتی محسوب می شد.
مادربزرگش از طایفه ای بزرگ در ساری بود و آقای بهروزی، پدربزرگ مادری شهلا توکلی، نخستین دبستان را در ساری تأسیس کرده بود. پدر خانواده بیشتر به کیفیت زندگی اهمیت می داد و چندان معتقد به خرید زمین و باغ های زیاد نبود، اما به هر حال زندگی خوبی داشتند.
غلامرضا تختی بیوگرافی
غلامرضا تختی دو برادر و دو خواهر داشت که همگی از او بزرگ تر بودند. او تحصیلات ابتدایی خود را در مدرسه حکیم نظامی تهران به پایان رساند و پس از اتمام پایه اول متوسطه در دبیرستان منوچهری تهران از ادامه تحصیل انصراف داد.
تختی ورزش زورخانه ای و کشتی را زیر نظر پهلوان سید علی حق شناس، قهرمان اول ایران و پایتخت، آغاز کرد.
در سال ۱۳۲۷ به خدمت سربازی رفت و در ۲۵ مهر همان سال به استخدام اداره راه آهن درآمد. همچنین او سابقه کار در شرکت نفت مسجد سلیمان را نیز داشته است.
زندگی شخصی غلامرضا تختی
غلامرضا تختی در پنجشنبه ۱۲ آبان ۱۳۴۵ با شهلا توکلی از ساری ازدواج کرد (برخی منابع به اشتباه تاریخ ۳۰ بهمن را ذکر کرده اند که این اشتباه به دلیل تولد پسرش، بابک، در شهریور سال ۱۳۴۶ به وجود آمده است). نتیجه این ازدواج پسری به نام بابک بود که در تاریخ ۱۱ شهریور ۱۳۴۶ به دنیا آمد.
غلامرضا تختی و همسرش
نام همسر غلامرضا تختی شهلا توکلی بود که در ۵ آذر سال ۱۳۲۵ در ساری به دنیا آمد و در ۲۷ خرداد ۱۳۹۳ به دلیل بیماری سرطان در بیمارستان ایرانمهر تهران درگذشت. شهلا توکلی زنی باهوش، تحصیل کرده و ورزشکار به شمار می رفت.
او در رشته های مختلف ورزشی فعالیت داشت و به عنوان یک الگو برای زنان ایرانی شناخته می شد. پس از فوت تختی، شهلا توکلی با احترام به یاد همسرش، زندگی آرامی را ادامه داد و کمتر در انظار عمومی ظاهر شد.
همسر تختی اهل کجا بود
برادر شهلا توکلی در مورد خواهرش چنین می گوید: شهلا بی ریا در خانه به مادرم کمک می کرد. زمانی که به کلاس هفتم رسیدم و وارد دبیرستان شدم، شهلا در کنار من بود و با هم کتاب می خریدیم.
او دفاتر من را جلد می کرد و بسیار مهربان بود. تا پایان، علاقه ویژه ای به من نشان می داد و همیشه در دسترس بود.
همسر تختی چه کسی بود
شخصیتی عجیب و غریب که به مطالعه علاقه زیادی داشت. بسیار پرشور بود و کتاب های فراوانی می خواند. به یاد دارم که در 15 سالگی، در سفر به شمال، کتاب «بینوایان» را با خود به همراه داشت و در حال خواندن بود.
به خوبی به یاد دارم که وقتی به کلاس ششم رفت، شب و روز کتابی در دستش بود و در حال راه رفتن مطالعه می کرد. سپس در دانشگاه تهران در رشته علوم آزمایشگاهی پذیرفته شد. او در میان رتبه های برتر قرار گرفت و حتی می توانست در رشته پزشکی قبول شود، اما تمایلی به این کار نداشت.
مهریه همسر غلامرضا تختی
مراسم عقد تختی
تاریخ عقد غلامرضا تختی
مراسم ازدواج جهان پهلوان تختی در روز پنجشنبه ۱۲ آبان ۱۳۴۵ در خانه پدر همسرش برگزار شد. بر اساس گزارشی از همشهری آنلاین، این اطلاعات از مجله سپید و سیاه استخراج شده است.
در ابتدا، مهر عروس به مبلغ یک میلیون ریال (صد هزار تومان) تعیین شده بود، اما پدر عروس که داماد را بسیار عزیز می داشت، این مبلغ را به پنجاه هزار تومان کاهش داد. او اظهار داشت که بزرگ ترین مهر، توافق و سعادت آن هاست و اگر به نظر مردم اهمیت می داد، آن را به یک شاخه نبات تبدیل می کرد.
علاوه بر مبلغ پانصد هزار ریال مهریه، یک نسخه از کلام الله مجید و آینه شمع دان نیز در پشت قباله عروس به عهده داماد نوشته شد.
فوت همسر تختی
همسر تختی، شهلا توکلی، به همراه پسرش بابک تختی و عروسش منیرو روانی پور، که نویسنده ای معروف است، در آمریکا زندگی می کرد. او به منظور دیدن مادرش به تهران آمده بود. شهلا توکلی که مدت ها با بیماری سرطان دست و پنجه نرم می کرد، سرانجام در تاریخ ۲۷ خرداد ۱۳۹۳ بر اثر این بیماری در بیمارستان ایرانمهر تهران درگذشت.
فرزند غلامرضا تختی
بابک تختی، متولد ۱۱ شهریور ۱۳۴۶ در تهران، نویسنده و ناشر کتاب «در جستجوی پدر» است. او تنها فرزند غلامرضا تختی و شهلا توکلی به شمار می رود که در تاریخ ۱۲ آبان ۱۳۴۵ با یکدیگر ازدواج کرده بودند.
پسر غلامرضا تختی
یکی از معروف ترین شایعات درباره او داستانی است که به طور گسترده ای نقل می شود، ولی صحت و سقم آن به طور دقیق مشخص نیست. ماجرا از این قرار است که شاپور غلامرضا در یک ورزشگاه حضور داشته و وقتی نام او اعلام می شود، تماشاچیان هیچ واکنشی نشان نمی دهند. اما به محض ورود غلامرضا تختی، که مدت زیادی از قهرمانی اش گذشته، جمعیت ناگهان به تشویق او می پردازند و شدت این تشویق ها به حدی می رسد که غلامرضا پهلوی ناچار می شود سالن را ترک کند.
تحصیلات پسر غلامرضا تختی
بابک تختی، تنها فرزند جهان پهلوان غلامرضا تختی و شهلا توکلی، در سال 1345 در تهران متولد شد. پس از درگذشت پدرش در سال 1346، همراه با مادرش به ایالات متحده آمریکا مهاجرت کرد. بابک در آمریکا بزرگ شد و در رشته علوم سیاسی تحصیل کرد و هم اکنون در زمینه نویسندگی فعالیت می کند.
برجسته ترین آثار پسر تختی
بابک تختی در رشته علوم سیاسی تحصیل کرده و به عنوان نویسنده و ناشر مشغول به کار است. او مدیریت نشر قصه را بر عهده دارد و داستان های کوتاه متعددی از او در مجموعه های مختلف منتشر شده است.
یکی از مهم ترین آثار بابک تختی، کتاب «در جستجوی پدر» است که به بررسی زندگی و میراث غلامرضا تختی به عنوان محبوب ترین ورزشکار تاریخ ایران می پردازد.
بیوگرافی غلامرضا تختی
غلامرضا تختی در تاریخ ۵ شهریور ۱۳۰۹ در یک خانوادهٔ عادی در محلهٔ خانی آباد تهران به دنیا آمد. پدرش، رجب خان، دارای دو پسر و دو دختر دیگر نیز بود که همگی از غلامرضا بزرگ تر بودند. جدش، حاج قلی، فروشندهٔ مواد غذایی و حبوبات به شمار می رفت.
غلامرضا تختی کیست
نام کامل: غلامرضا تختی
متولد: ۵ شهریور ۱۳۰۹
محل تولد: خانی آباد تهران
غلامرضا تختی چه کسی هست
غلامرضا تختی در سال ۱۳۰۹ در منطقه دروازه غار تهران متولد شد. او دو برادر و دو خواهر داشت که همگی بزرگ تر از او بودند. تحصیلات ابتدایی خود را در دبستان حکیم نظامی تهران به پایان رسانید و پس از یک سال در دبیرستان منوچهری تهران، ادامه تحصیل را ترک کرد.
ملیت غلامرضا تختی
غلامرضا تختی یک ورزشکار ایرانی در رشته کشتی آزاد است و ملیت او ایرانی می باشد.
اصالت غلامرضا تختی
غلامرضا تختی اصالتاً اهل خانی آباد تهران است.
قد غلامرضا تختی
قد غلامرضا تختی ۱٫۸۰ متر می باشد.
وزن غلامرضا تختی
وزن غلامرضا تختی ۷۹ کیلوگرم است.
سن غلامرضا تختی
سن غلامرضا تختی در زمان فوتش ۸۴ سال بود.
غلامرضا تختی اهل کجاست
غلامرضا تختی، ورزشکار برجسته ایرانی در کشتی آزاد، اهل خانی آباد تهران است.
غلامرضا تختی
غلامرضا تختی در محله خانی آباد تهران به دنیا آمد. او در زمینه ورزش زورخانه ای و کشتی پهلوانی فعالیت داشت و به مدت سه سال متوالی موفق به کسب بازوبند پهلوانی ایران شد. تختی یکی از شخصیت های شناخته شده و محبوب در فرهنگ عامه ایرانیان به شمار می رود و در حوزه ورزشی ایران، بسیاری او را نماد «پهلوانی» و «جوانمردی» تلقی می کنند.
نوه ی غلامرضا تختی
سیزده سال پیش، هنگامی که بابک تختی، نوه غلامرضا تختی، به دنیا آمد، نام او به نشانه احترام به جهان پهلوان غلامرضا انتخاب شد. با این حال، غلامرضا تختی به آن چیزی که برخی ها پیش بینی کرده بودند، تبدیل نشد.
چنانکه انتظار می رفت، بابک، فرزند بزرگ غلامرضا، به سمت کشتی رفتن نرفت و همین طور نوه اش نیز از این ورزش فاصله گرفت. این انتخاب شاید یکی از بهترین تصمیم هایی باشد که بابک در زندگی اش و برای فرزندش گرفته است.
آن ها به علایق خود بی توجهی نکردند. بابک به نویسندگی پرداخت و غلامرضا به فعالیت هایی مانند وبلاگ نویسی، فوتبال، کاراته، پینگ پنگ و تحصیل روی آورد.
غلامرضا نوه ی پهلوان تختی
غلامرضا پسر بابک تختی است و نوه ی جهان پهلوان تختی محسوب می شود. او همچنین به عنوان غلامرضا نوه ی تختی شناخته می شود. بابک، همسرش منیرو روانی پور، یکی از نویسندگان ایرانی، ازدواج کرده و نتیجه این ازدواج، غلامرضایی دیگر به نام غلامرضا تختی کوچک است.
اگرچه غلامرضای کوچک به ظاهر شباهتی به غلامرضای بزرگ ندارد، اما او همواره به این که نوه ی یک پهلوان است، افتخار می کند.
وبلاگ نویسی غلامرضا كوچك
غلامرضای کوچک در وبلاگ نویسی خود، موضوع خاصی برای بازگو کردن برای دوستانش ندارد. او در وبلاگش به نوشتن رویدادهای مهم زندگی اش می پردازد و با دوستانش ارتباط برقرار می کند.
با توجه به سیزده سال زندگی اش، او در وبلاگش می نویسد و از نظر قلم، نه خشک است و نه شوخی و نه جذاب.
خانه ی غلامرضا تختی
اکنون نزدیک به نیم قرن از آن سال های خاص و دوره مدال ها گذشته است، اما آنچه از «تختی» به یادگار مانده، عنوان بزرگ «جهان پهلوان» و یک خانه است که این روزها مشخص نیست به چه کسی تعلق دارد! خانه فردی که زمانی در زمره بهترین های جهان قرار داشت و به عنوان یکی از شخصیت های برجسته کشتی شناخته می شد.
خانه ی تختی
خانه ی تختی کجاست
امروز در وضعیتی است که بسیاری از مردم می پرسند چگونه می توانیم نام پهلوانان خود را برای نسل های آینده حفظ کنیم، پس از گذشت چند دهه؟ آنچه «تختی سال های دور» را به «تختی» تبدیل کرد، نه مدال هایش بود و نه تعداد تشک هایی که با لب هایش به آن ها بوسه زده بود.
تختی نامش نماد مرام و اخلاق بود؛ هرگاه نامش به میان می آمد، تشک های کشتی نه به دلیل «ترس از شکست» بلکه به خاطر «ایمان به پهلوانی» زیر پایش گسترده می شد تا به جهانیان نشان دهد که کشتی تنها «یک فن» نیست، بلکه یک «روش زندگی» است.
ماشین غلامرضا تختی
تختی یک خودروی بنز ۱۷۰ سبز رنگ داشت. او همیشه برای تعمیرات به تعمیرگاه نادر می رفت که صاحب آن دو شریک به نام های علی و آوانس داشتند.
افرادی که با مشکل یا سختی مواجه می شدند، نامه ای می نوشتند و به مسئولان این تعمیرگاه تحویل می دادند تا به دست تختی برسانند. یک روز، در آن تعمیرگاه نشسته بودیم که او بدون خودرویش وارد شد.
ماشین های غلامرضا تختی
یک روز در گفتگو با آقا تختی از او پرسیدیم که خودرو کجاست؟ او با ناراحتی پاسخ داد: شب گذشته ماشین را دزدیدند. آوانس با شنیدن این خبر گفت: آقا، وقتی می رویم، ماشین مرا ببر تا ببینم چه خواهد شد.
خیانت زن تختی
در برنامه کافه خبر از احمد عرب، یکی از دوستان نزدیک غلامرضا تختی، درباره خیانت همسر تختی سوال شد. او در پاسخ گفت: من که چیزی نشنیده ام. علی اکبر حیدری نیز بیان کرد: این صحبت ها حقیقت ندارد. هیچ گاه، هیچ گاه. برخی افراد در آن زمان به دنبال تخریب تختی بودند تا خود را به نمایش بگذارند. خانم شهلا واقعاً شخصیت والایی داشت و مناسب تختی بود.
تختی و زلزله ی بوئین زهرا
در تاریخ 10 شهریور 1341، زمین لرزه ای به شدت 7٫2 ریشتر، شهر بوئین زهرا و روستاهای اطراف آن را ویران کرد. این زلزله موجب از دست رفتن جان تقریباً بیست هزار نفر و بی خانمان شدن هزاران خانواده شد. پس از این حادثه، به پیشنهاد کیهان ورزشی و روزنامه کیهان، تصمیم بر این شد که تختی برای جمع آوری کمک به زلزله زدگان اقدام کند.
تختی با کمال میل قبول کرد و با صندوقی که بر گردن خود آویزان کرده بود، از پارک ساعی در خیابان پهلوی تا تالار کیهان در خیابان فردوسی پیاده روی کرد. او با استفاده از بلندگو از مردم دعوت می کرد تا به هموطنان آسیب دیده کمک کنند.
زنان با گوشواره ها، گردنبندها و انگشترهای خود و مردان با پول های اهدایی شان به صندوقی که بر گردن تختی آویزان بود، کمک می کردند. واکنش ها به حدی شگفت انگیز بود که به سرعت جریانی وسیع از نیکوکاران شکل گرفت و ده ها کامیون به او واگذار شد.
جهان پهلوان تختی در چه سالی فوت کرد
غلامرضا تختی در چه سالی مرد
غلامرضا تختی چه سالی مرد
غلامرضا تختی چه سالی فوت کرد
غلامرضا تختی در تاریخ یک شنبه 17 دی 1346 در اتاق خود در «هتل آتلانتیک تهران» اقدام به خودکشی کرد. او دو روز پیش از فوتش، یعنی در 15 دی، وصیت نامه اش را در دفترخانه اسناد رسمی شماره 202 ثبت نمود و کاظم حسیبی را به عنوان سرپرست فرزندش بابک (که فقط 4 ماه داشت) تعیین کرد. در مورد دلایل مرگ او، همواره نظرات متنوعی مطرح بوده است.
خودکشی جهان پهلوان تختی
غلامرضا تختی چرا خودکشی کرد
علت خودکشی غلامرضا تختی
در مورد علت های مرگ تختی، نظرات مختلفی وجود دارد. طبق اطلاعات منتشر شده در روزنامه های اطلاعات و کیهان در 18 دی 1346، غلامرضا تختی به دلیل مشکلات خانوادگی با همسرش شهلا توکلی به خودکشی اقدام کرده و برخی از دلایل این اقدام شامل ناکامی های او در مسابقات آخرین دوران ورزشی اش ذکر می شود.
خودکشی غلامرضا تختی
با این حال، برخی مرگ او را مشکوک میدانند و بر همین اساس، نظریهای مطرح شده که ساواک به دلیل شهرت زیاد او و عدم وفاداری به نظام آن زمان، او را به قتل رسانده است.
دلیل خودکشی غلامرضا تختی چیست؟ آیا او اقدام به خودکشی کرد؟ تختی در سال ۱۳۴۵ در مسابقات جهانی شرکت کرد و دوباره بدون مدال به ایران بازگشت. جلال آلاحمد درباره مرگ او اظهار میکند: «از میان آن تعداد افراد، هیچیک حتی برای یک لحظه به احتمال خودکشی فکر نکرد.»
علت خودکشی جهانپهلوان تختی
عدهای بر این باورند که اگر تختی خودکشی کرده باشد، مسئولیت آن به عهده حکومت شاه است که او را با فشارها و مشکلات بسیار به این انتخاب واداشته است.
در اسفند ۱۳۹۷، بابک تختی، فرزند غلامرضا تختی، تأکید کرد که پدرش خودکشی کرده و به قتل نرسیده و ادعا کرد که جلال آلاحمد موضوع قهرمانسازی تختی را آغاز نموده است.
غلامرضا تختی دربارهی فوت پدرش و حوادث مرتبط به آن در دوران انقلاب ۵۷ اظهار داشت: «تختی را به قتل نرساندند. به عقیده من، تختی به هتل رفته بود تا شاید فردی را پیدا کند و به او کمک کند.
پهلوان تختی چرا خودکشی کرد
در غیراین صورت میتوانست به باغش برود. تختی با دقت این انتخاب را صورت داد. نمیتوانست تصور کند که 11 سال بعد یک انقلاب خواهد شد و آقای ساعد (مدیر هتل) با چالشهایی روبرو خواهد گشت وگرنه به این شکل در هتل عمل نمیکرد.
شاید در پایان باید بپذیریم که پسر تختی بیان کرده است: «در مورد هیچیک از احتمالات مرگ تختی، چه خودکشی و چه قتل، به نتیجه نهایی نرسیدهایم، اما مهم آن است که زندگی تختی اهمیت دارد نه روش مرگ او.
مرگ تختی از زبان جمشید مشایخی
غلامرضا تختی جمشید مشایخی
مشایخی در مورد شایعه خودکشی تختی اظهار داشت: در ابتدا، جهان پهلوان تختی با زنی ازدواج کرده بود که به پای او نمیرسید و همواره در جمعهای مختلف او را مورد تمسخر قرار میدادند! بنابراین اگر تختی کنار او زندگی میکرد، دیگر تختی نخواهد بود؛ حتی اگر جدایی هم میگرفت، دیگر تختی نمیشد؛ فقط در صورتی که خود را به قتل میرساند، تختی باقی میماند.
غلامرضا تختی قبر
غلامرضا تختی آرامگاه
آرامگاه غلامرضا تختی
غلامرضا تختی که به جهان پهلوان شهرت دارد، یکی از کشتیگیران معتبر ایران بود که موفقیتهای زیادی را برای کشورش به ارمغان آورد و طرفداران بسیاری را جذب کرده است. از او در ورزش ایران بهعنوان نماد پیروزی یاد میشود. مقبره تختی در قبرستان ابنبابویه در شهرری قرار دارد.
فیلم غلامرضا تختی بازیگران
بازیگران فیلم غلامرضا تختی
فیلم غلامرضا تختی
فیلمی در زمینه زندگینامهای و ورزشی که به کارگردانی بهرام توکلی، تهیهکنندگی سعید ملکان و نویسندگی بهرام توکلی و سعید ملکان ساخته شده، در سال 1397 تولید گردیده و در نخستین روز از سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد.
این فیلم به دلیل شرکت در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر، موفق به نامزدی در ۱۰ بخش برای دریافت سیمرغ بلورین شد و در نهایت دو بخش از این جایزه را از آن خود کرد. این فیلم در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ در سینماهای ایران به نمایش گذاشته شده است.
از جمله بازیگران حاضر در این فیلم درام و بیوگرافی میتوان به ماهور الوند، حمیدرضا آذرنگ، فرهاد آئیش، بهنوش طباطبایی، آتیلا پسیانی، ستاره پسیانی، معصومه قاسمی پور، شیرین یزدان بخش و محسن تختی اشاره نمود.
عکس پروفایل غلامرضا تختی
عکس غلامرضا تختی کشتی گیر
عکس غلامرضا تختی و همسرش
چرا به غلامرضا تختی جهان پهلوان می گویند
او همچنین در کشتی پهلوانی و ورزش زورخانهای فعال بود و به مدت سه سال پشت سر هم صاحب بازوبند پهلوانی ایران گردید. تختی به عنوان یکی از شخصیتهای برجسته و شناختهشده در فرهنگ عمومی ایرانیان به شمار میرود و در ورزش کشور، بسیاری او را نماد «پهلوانی» و «ایثار» میپندارند.
غلامرضا تختی نخستین قهرمانی
او فعالیتهای ورزشی خود را با کشتی محلی آغاز کرد. در سال ۱۳۲۹ و در سن ۲۰ سالگی به باشگاه پولاد ملحق شد و زیر نظر حبیبالله بلور به شکل حرفهای کشتی آزاد را برای حضور در مسابقات قهرمانی آغاز کرد و در همان سال نخستین مدال قهرمانی کشور را کسب نمود.
غلامرضا تختی قهرمان کشور
تختی در رقابتهای قهرمانی کشور از سال ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۸، هشت بار به عنوان قهرمان کشور معرفی شد و سه مرتبه نیز به عنوان پهلوان ایران شناخته شد. در اولین حضورش در تیم ملی، در مسابقات جهانی 1951 هلسینکی در وزن 79 کیلوگرم به مدال نقره دست یافت.
تختی مدال طلای جهانی ایران
در مسابقات جهانی هلسینکی در وزن ۷۹ کیلو، به مدال نقره رسید، او و سه همتیمیاش؛ محمود ملاقاسمی (نقره ۵۲ کیلو)، محمدمهدی یعقوبی (برنز ۵۷ کیلو) و عبدالله مجتبوی (برنز ۷۳ کیلو)، به عنوان برندگان اولین مدالهای بینالمللی تاریخ کشتی ایران محسوب میشوند. او یک سال بعد در المپیک هلسینکی مدال نقرهاش را در سن 22 سالگی دوباره کسب کرد.
اولین مدال المپیک تختی مدال طلای او در المپیک ۱۹۵۶ ملبورن بود که بعد از امامعلی حبیبی، دومین مدال طلای ایرانیها را در بازیهای المپیک به دست آورد.
تختی المپیک هلسینکی
غلامرضا تختی با کسب مدال طلا در المپیک هلسینکی و همچنین دو نشان نقره ای که در المپیک های 1952 هلسینکی و 1960 رم به دست آورده، به همراه حسن یزدانی به عنوان پرافتخارترین کشتی گیران ایرانی در تاریخ المپیک شناخته می شود. داستان تنها کشتی بین این دو اسطوره کشتی آزاد ایران، امامعلی حبیبی، بسیار جذاب است. حبیبی که با لقب ببر مازندران شناخته می شود، یکی از نادرترین کشتی گیران آسیا و جهان به حساب می آید.
تختی و امامعلی حبیبی
غلامرضا تختی و امامعلی حبیبی، دو اسطوره کشتی ایران، یک بار با یکدیگر به رقابت پرداختند و نتیجه این کشتی برای بسیاری جالب بود. تختی در مدت زمان دو دقیقه و چهل ثانیه به ضربه فنی رسید و عنوان قهرمانی کشور را به حبیبی واگذار کرد.
از آن زمان، این دو ملی پوش دیگر با هم کشتی نگرفتند. در یک مصاحبه، حبیبی به مردانگی و اخلاق دوستی قدیمی اش، تختی، اشاره کرد و گفت: «ما مانند تختی در کشتی نداشتیم.»
تختی در المپیک رم
در المپیک ۱۹۶۰ رم، تختی با ۵ پیروزی به ضربه فنی و یک شکست با امتیاز از عصمت آتلی ترک، مدال نقرهٔ وزن ۸۷ کیلوگرم را به دست آورد. وی که کشتی را از دسته های وزن پایین تر آغاز کرده بود، با افزایش وزن خود به دسته های بالاتر رفت و از سال 1962 به دستهٔ 97 کیلوگرم وارد شد.
عکس های غلامرضا تختی
عکس غلامرضا تختی
عکس جذاب غلامرضا تختی
والپیپر غلامرضا تختی
غلامرضا تختی والپیپر
والپیپر غلامرضا تختی برای کامپیوتر
wallpaper hd Gulam Rıza Tahti
فعالیت ورزشی غلامرضا تختی
غلامرضا تختی در دوران ورزشی اش به عنوان رکورددار حضور در المپیک و دارنده بیشترین تعداد مدال در این رویداد شناخته می شد. او در چهار دوره المپیک شرکت کرد و موفق به کسب یک مدال طلا، دو نقره و یک مقام چهارم شد که این دستاورد در کشتی ایران بی نظیر است.
جهان پهلوان نه تنها به عنوان قهرمان به شمار می رفت، بلکه به خاطر منش و رفتار انسانی، ویژگی های اخلاقی عالی و جوانمردی اش در دل مردم محبوب بود.
تختی زندگی اش را وقف خدمت به مردم کرده بود. او در ورزش باستانی و کشتی پهلوانی نیز مهارت و تبحر بالایی داشت و سه بار عنوان پهلوان ایران را کسب کرد و در هر نوبت بر کشتی گیران معروفی غلبه کرد.
زندگی ورزشی غلامرضا تختی
غلامرضا تختی ورزش را از دوران نوجوانی آغاز کرد. در ابتدای کار، ورزش برای او بیشتر به عنوان یک سرگرمی و تفریح محسوب می شد.
با گذشت زمان، آرزوی قهرمانی او را به چالش کشید، اما از زمانی که به فکر رفتن به باشگاه افتاد، به این نتیجه رسید که ورزش برای سلامتی جسم و روحش ضروری است.
بعد از بازگشت از خوزستان (مسجد سلیمان) و ورود به خدمت سربازی، تختی با استفاده از فرصت ها و توجه هایی که در سربازخانه به دست آورد، به ویژه تشویق و حمایت دبیر وقت فدراسیون کشتی که در نهاد نظامی حضور داشت، دوباره به تمرینات کشتی خود ادامه داد.
زندگی حرفهای غلامرضا تختی
غلامرضا تختی در سال ۱۳۲۹ و در سن ۲۰ سالگی به باشگاه پولاد پیوست و به طور حرفه ای زیر نظر حبیب الله بلور، به تمرین کشتی آزاد برای شرکت در مسابقات قهرمانی پرداخت.
در همان سال، او موفق شد نخستین قهرمانی ملی خود را به دست آورد. تختی در بازه زمانی ۱۳۲۹ تا ۱۳۳۸ توانست هشت بار عنوان قهرمانی کشور را کسب کند.
تختی در المپیک توکیو
غلامرضا تختی در المپیک توکیو ابتدا به مصاف احمد آئیک، کشتی گیر نامدار ترکیه ای رفت. این دیدار با شروع خوبی برای تختی همراه بود، اما متأسفانه او در نهایت شکست خورد و نتوانست به مراحل بالاتر راه یابد. در المپیک 1964 توکیو، تختی پس از شکست از احمد آئیک و تساوی با سعید مصطفائف بلغار به مقام چهارم دست یافت.
مهم ترین رقیبان تختی
غلامرضا تختی در طول چهارده سال حضورش در عرصهٔ بین المللی با رقبای مهمی روبرو شد. از جمله این رقبای برجسته می توان به وایکینگ پالم از سوئد، عادل آتان از ترکیه، بوریس کولایف از روسیه، پت بلر از آمریکا، دیتریش از آلمان، ویچزیستیوک از روسیه، عصمت آتلی از ترکیه، حسن کنگور از ترکیه، الکساندر مدوید از بلاروس و احمد آئیک از ترکیه اشاره کرد.
غلامرضا تختی چند مدال المپیک دارد
غلامرضا تختی مدال طلای المپیک
غلامرضا تختی مدال
غلامرضا تختی مدال جهانی
غلامرضا تختی به عنوان نخستین ورزشکار ایرانی شناخته می شود که در سه المپیک موفق به کسب مدال گردید. این موفقیت پس از او تنها توسط ورزشکارانی چون نصیری، ساعی و یزدانی تکرار شده است. تختی با 7 مدال در مسابقات المپیک و قهرمانی جهان، رکورددار بیشترین مدال جهانی در بین کشتی گیران ایرانی بود که حسن یزدانی در سال 2022 این رکورد را با کسب 8 مدال شکست.
غلامرضا تختی چند مدال جهانی دارد
غلامرضا تختی به عنوان نخستین کشتی گیر ایرانی شناخته می شود که در سه وزن متفاوت موفق به کسب مدال های جهانی و المپیک شده است. او در سال 1951 در وزن 79 کیلوگرم به مدال جهانی دست یافت و همچنین در المپیک 1952 در همین وزن مدال گرفت. علاوه بر این، او در المپیک های 1956 و 1960، و همچنین در مسابقات جهانی تهران و یوکوهاما در وزن 87 کیلوگرم و در جهانی تولدو 1962 در وزن 97 کیلوگرم نیز مدال های قهرمانی کسب کرده است.
آخرین کشتی تختی
تختی در آخرین سفر خود به تولدو در سال 1966 با حالتی ناامید به مصاف جوانان و تازه نفس ها رفت و متأسفانه با بدترین قرعه ممکن مواجه شد. او پس از پیروزی پنج بر صفر در برابر حریفی از مجارستان، به مصاف الکساندر مدوید و احمد آئیک، نفرات اول و دوم این دوره از رقابت ها رفت و با قبول شکست در برابر آنان برای همیشه از دنیای کشتی خداحافظی کرد.
غلامرضا تختی چه سالی فوت کرد
تختی در تاریخ یک شنبه 17 دی 1346 در اتاق خود در “هتل آتلانتیک تهران” اقدام به خودکشی کرد. او دو روز قبل از فوتش، یعنی در 15 دی، وصیت نامه اش را در دفترخانه اسناد رسمی شماره 202 به ثبت رساند و کاظم حسیبی را به عنوان سرپرست فرزندش، بابک (که تنها 4 ماه داشت)، تعیین کرد. دربارهٔ دلایل مرگ او همیشه نظرات متفاوتی وجود داشته است.
آمار غلامرضا تختی
غلامرضا تختی آمار
مسابقات | سال | مدال |
---|---|---|
قهرمانی جهان | ۱۹۵۱ | نقره |
قهرمانی جهان | ۱۹۵۹ | طلا |
قهرمانی جهان | ۱۹۶۱ | طلا |
قهرمانی جهان | ۱۹۶۲ | نقره |
بازیهای آسیایی | ۱۹۵۸ | طلا |
جام جهانی کشتی صوفبه | ۱۹۵۸ | نقره |
جشنواره جهانی کشتی ورشو | ۱۹۵۵ | نقره |
کشتی پهلوانی پایتخت | ۱۳۳۱ | نقره |
کشتی پهلوانی پایتخت | ۱۳۳۶ | طلا |
کشتی پهلوانی پایتخت | ۱۳۳۷ | طلا |
کشتی پهلوانی پایتخت | ۱۳۳۸ | طلا |
افتخارات غلامرضا تختی
المپیک
- ۱۹۵۲هلسینکی (۷۹ کیلوگرم) مدال نقره
- ۱۹۵۶ ملبورن (۸۷ کیلوگرم) مدال طلا
- ۱۹۶۰ رم (۸۷ کیلوگرم) مدال نقره
قهرمانی کشتی جهان
- ۱۹۵۱ هلسینکی (۷۹ کیلوگرم) مدال نقره
- ۱۹۵۹ تهران (۸۷ کیلوگرم)مدال طلا
- ۱۹۶۱ یوکوهاما (۸۷ کیلوگرم) مدال طلا
- ۱۹۶۲ تولیدو (۹۷ کیلوگرم) مدال نقره
بازیهای آسیایی
- 1958 توکیو (87 کیلوگرم) مدال طلا
غلامرضا تختی ساواک
غلامرضا تختی از سال ۱۳۴۲ شمسی بارها توسط سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک) احضار شد. پس از اینکه اطرافیان محمدرضا شاه پهلوی نتوانستند او را به دستگاه حکومت نزدیک کنند، فشارها بر تختی افزایش یافت. حتی در مواردی از ورود او به استادیومهای ورزشی نیز ممانعت به عمل میآمد. تختی پس از دو سال دوری اجباری از صحنه ورزش، برای چهارمین بار در بازیهای المپیک شرکت کرد و این بار بر خلاف دورههای پیشین، موفق به کسب مدال نشد.
به گفته میرزایی و با استناد به مدارک موجود، ظاهراً سیاست حکومت بر این استوار بود که تختی بدون آمادگی جسمانی و روحی کافی در میدان مسابقه حاضر شود تا با شکست، جایگاه و محبوبیت خود را در میان مردم از دست بدهد. در مقابل، افکار عمومی خواهان حضور او در رقابتهای بینالمللی بود.
غلامرضا تختی و فردین
احتمالاً داستانهای مشابهی درباره زندگی غلامرضا تختی شنیدهاید. او نیز پس از پایان دوران ورزشیاش، نتوانست به سالنهای ورزشی بازگردد و از فعالیت به عنوان مربی محروم شد. اما شاید کمتر کسی بداند که این دو نفر، یعنی تختی و فردین، گویی دو نیمه از یک وجود واحد بودند. در زندگی محمدعلی فردین، مهمترین تصمیم با دیدن غلامرضا تختی گرفته شد و در زندگی تختی، بزرگترین اتفاق با ندیدن فردین رقم خورد.
هنگامی که فردین در مسابقات جهانی سال ۱۹۵۴ در توکیو موفق به کسب مدال نقره در وزن پنجم شد، با شادی از جایگاه قهرمانی پایین آمد. او خوشحال بود که توانسته است بخشی از ناامیدی همتیمیهای خود را جبران کند و از نخستین سفر خود به مسابقات جهانی دست خالی بازنگردد. اما به گفته خودش: «به محض ورود به رختکن و در حالی که هنوز مدال نقره به گردنم بود، با دیدن اشکهای تختی، از همه چیز دلزده شدم.»
تختی و فردین
فردین و تختی از همان آغاز، دوستان بسیار نزدیک و صمیمی بودند. در آن لحظه، فردین که به عنوان دوست پرافتخارتر شناخته میشد، از ناراحتی تختی اشک میریخت، زیرا او از اینکه نتوانسته بود به موفقیتی دست یابد، ناراحت بود. البته ناراحتی تختی بیشتر به دلیل شرمندگی در برابر مردم بود و این نشان از بزرگواری و منش پهلوانی او داشت که نمیخواست شادی را از مردم سرزمینش بگیرد. اما فردین همچنین متوجه شد که بسیاری از دوستان و اعضای تیم از شکست پهلوان خوشحال هستند…
او در سن ۲۴ سالگی و در حالی که عنوان قهرمانی جهان را در کارنامه داشت، تصمیم گرفت که از دنیای کشتی خداحافظی کند و هرگز از این تصمیم خود پشیمان نشد؛ زیرا معتقد بود که اگر با تختی چنین رفتاری میشود، سرنوشت دیگران نیز مشخص است!
رفاقت غلامرضا تختی و فردین
دوستی عمیق غلامرضا تختی با فردین تا آخرین لحظه زندگی او ادامه داشت. افرادی که در زندگی تختی تحقیق کردهاند، میدانند که فردین دستکم دو بار او را از خودکشی منصرف کرده بود. در سومین بار و در روزهای منتهی به ۱۷ دی، غلامرضا چندین بار با فردین تماس تلفنی برقرار کرد و یک بار نیز به صورت حضوری به منزل او در اقدسیه رفت، اما فردین در دماوند بود و باغ او در آنجا تلفن نداشت. تقریباً تمامی افرادی که با این دو و رابطه دوستانهشان آشنا بودند، بر این باورند که اگر فردین در آن روز در خانه بود، تختی هنوز زنده بود.
⏬مقالات پیشنهادی ⏬بیوگرافی آدرین ربیوبچگی آدرین ربیوشخصیت آدرین ربیو